top of page
  • Vad är munsår (munherpes) och könsherpes?
    Munsår och könsherpes orsakas av ett virus som heter herpes simplex. Det finns två typer av detta virus: typ 1 ger munsår (men kan också ge sår i underlivet) och typ 2 ger främst sår i underlivet. Har man väl blivit infekterad av herpesviruset så lever det kvar i kroppen resten av livet.
  • Hur behandlar man munherpes eller könsherpes?
    Vi skriver ut Valacivlocir, tablettbehandling med denna antiviral (läkemedel mot virus) är den mest effektiva behandlingen som finns mot munsår/munherpes och könsherpes. Mer effektiv än krämer/salvor/plåster. Tablettbehandling rekommenderas vid svårare besvär. Det är viktigt att man börjar med behandling inom 48 timmar efter att man har börjat känna symptom för att få effekt av medicinen. Desto tidigare start av behandling desto bättre. Det är även viktigt med god hygien då man vid sårbildning/blåsor är väldigt smittsam och lätt smittar andra. Tvätta händerna noggrant och undvika hudkontakt med andra personer under tiden man har blåsor. När blåsorna har läkt ut är man inte längre smittsam.
  • Kan man använda Valaciclovir om det har gått mer än 48h sedan första symptom?
    Valaciclovir har bäst effekt om det påbörjas inom 48h efter att du först märker av symptom på herpes. Har du haft besvär längre än 48h har medicinen inte lika bra effekt. Om du inte hinner starta behandling i tid kan du fortfarande använda receptfri smärtlindring mot eventuell smärta och badda blåsorna när de har fått sårskorpor med alsolslösning.
  • Hur lång tid tar det tills mitt herpesutbrott blir bra med tablettbehandling?
    Tablettbehandling med antiviral förkortar i snitt läkningstiden för munsår/munherpes med 4 dagar. Hur snabbt du blir besvärsfri är individuellt. Har munsåret inte läkt ut inom 14 dagar rekommenderar vi att du söker din vårdcentral.
  • Kan man bli av med herpes?
    Herpesviruset finns kvar i kroppen efter första infektionen och försvinner inte. 1/3 av alla med herpesinfektion får problem med återkommande munsår. ​
  • Hur smittas man med herpes?
    Herpesviruset smittar genom direktkontakt via saliv eller via underlivets slemhinnor. Många med munherpes smittas under födseln.
  • Vad är symptomen på herpes?
    Första gången man får herpes kan man vara helt symptomfri men för vissa innebär infektionen besvärliga symptom så som feber, smärtor och en allmänpåverkan. Vissa får återkommande besvär med sår och får oftast en förvarning med stickningar, klåda eller att det svider runt munnen/underlivet innan utslagen syns.
  • Är herpes farligt?
    Herpes är i regel inte farligt. Däremot kan man få en bakteriell infektion i såret och i sällsynta fall kan man utveckla hjärninflammation i samband med herpessjukdomen (munherpes). Utvecklar man en hjärninflammation har man hög feber och känner sig kraftigt allmänpåverkad. Misstänker man en hjärninflammation ska man kontakta 1177 eller söka akutsjukvård direkt.
  • Vad får herpes att blossa upp och bli återkommande?
    Herpesutbrott kan ibland triggas igång av solljus, stress, hormonsvängningar (som vid menstruation) eller vid annan sjukdom så som förkylning.
  • Varför behandlar vi bara återkommande herpes?
    Det är rekommenderat att man tar ett herpesprov första gången man får munsår. Detta är för att man ska veta vilken typ av virus (typ 1 eller typ 2) som orsakar infektionen. Det är också viktigt att man har fått diagnosen herpes för att behandlingen vi skriver ut ska kunna hjälpa.
  • Vad gör jag om såret inte läker ut trots behandling?
    Vi rekommenderar att du vänder dig till din vårdcentral om såret inte läker ut på 14 dagar. Du kan du behöva undersökas för att se om du kan ha en annan bakomliggande orsak till ditt munsår.
  • Kan jag använda er tjänst för att få ett recept i förebyggande syfte?
    Ja. Det kan kännas tryggt att ha Valaciclovir tillgängligt hemma så att man kan ta medicinen så fort man känner herpessymptom. Du kan använda vår tjänst i detta syfte tidigast 14 dagar efter du använde vår tjänst för första gången.
  • Kan jag få hjälp med långtidsbehandling?
    Nej. Vi rekommenderar att du som har besvär med ofta återkommande herpesutbrott (fler än 6 utbrott per år) kontaktar din vårdcentral för hjälp. Detta då vi anser det viktigt att man har en fysisk kontakt med vården vid uppstart av långtidsbehandling och någon som kan följa dina besvär.

© 2020 Herpesakuten

bottom of page